İki boş tuval göndermişti: ‘Parayı Al ve Kaç’ ödemesi iade edilecek

Boş iki tuvali sanat eseri olarak sunan Danimarkalı sanatçı Jens Haaning’in Aalborg Sanat Müzesi’nden aldığı 532.000 kron’u (75 bin dolar) geri ödemesine hükmedildi.

The Guardian’ın haberine göre, Aalborg’daki modern sanat müzesi, 2021 yılında, çalışmaları güç ve eşitsizlik konularına odaklanan kavramsal bir sanatçı olan Haaning ile, ortalama geliri temsil etmek üzere banknotların kullanıldığı iki eski eserini yeniden yorumlaması için anlaştı. Haaning, 2007 ‘de yarattığı “Ortalama bir Danimarka Ortalama Ücreti” isimli eserinde tuvale kron banknotları yapıştırmıştı. 2011 tarihli ikinci eserinde ise benzer bir temsili Avusturya için euro banknotlarıyla yapmıştı. Müze, bu iki eserin yeniden yaratılması için sanatçıya 532.000 kron, sanatçı ücreti olarak da 40.000 kron verdi.

‘ESER, PARALARINI ALMIŞ OLMAM; SÖZLEŞME İHLALİ DE ESERİN PARÇASI’

Danimarkalı sanatçı iki yeni eserini müzeye gönderdiğinde kutulardan “Parayı Al ve Kaç” başlıklı iki boş tuval çıktı. Müze, eserleri sergiye çıkardı; ancak sanatçı Jens Haaning’in kendisine yapılan ödemeyi iade etmemesi üzerine yasal işlem başlattı.

Başkent Kopenhag’da 18 Eylül Pazartesi günü kararını açıklayan mahkeme, iki sanat eseri için sanatçıya yapılan ödemenin iadesine hükmetti. Öte yandan, mahkeme, Haaning’e sanatçı ücreti olarak ödenen paranın iadesine yer olmadığına karar verdi.

Yasal süreç başladığında Danimarka radyosuna konuşan Haaning, “Eser, paralarını almış olmam. Bu, hırsızlık değil; bu, sözleşmenin ihlali ve sözleşme ihlali de eserin bir parçası… Çalışma koşulları benim kadar korkunç olan diğer kişileri de aynısını yapmaya teşvik ediyorum. Eğer b*ktan bir iş yapıyor ve ödeme almıyorsanız, yani esasında işe gitmek için ödeme yapmanız isteniyorsa o zaman elinizden geleni ardınıza koymayın” demişti. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x